امروزه پرینترها در زندگی شخصی و حرفهای ما نقش بسیار مهمی دارد و کاربران زیادی از آن استفاده میکنند و به دو دسته لیزری و جوهرافشان تقسیم میشوند، که در این مقاله، میتوانید با ویژگیهای چاپگرهای جوهرافشان آشنا شوید.
چاپگرهای جوهرافشان از اواسط دهه ۱۹۸۰ مطرح و به سرعت در میان مردم رواج پیدا کرد، همچنین قیمت مناسب چاپگر جوهرافشان نسبت به کیفیت و کارایی آنها یکی از دلایل اصلی رشد سریع آنها است.
چاپگر جوهر افشان، چاپگری است که برای ایجاد تصاویر، قطرات (ذرات) بسیار کوچکی از جوهر را بر روی کاغذ پخش میکند که در واقع عمل پاشیدن اتفاق میافتد.
ویژگیهای قابل مشاهده در خروجیهای چاپگر جوهرافشان:
- دقت بالا
- کوچک بودن نقاط (ذرات) به طوری که ضخامت قطر این نقاط بین ۵۰ تا ۶۰ میکرون است (از موی انسان کوچک تر، ۷۰ میکرون)
- رنگهای متفاوت نقاط و ترکیب آنها با هم و تشکیل تصاویر با کیفیت بالا
بخش های تشکیل شده یک چاپگر جوهر افشان:
۱- هد چاپگر
۲- کارتریج
۳- موتور Stepper
۴- تسمه
۵- میله تثبیت کننده
۶- دستگاه تغذیه کاغذ
۷- پورت های اینتر فیس
۸- حرارت در مقابل لرزش
۹- عملیات چاپ
حباب حرارتی:
شرکتهای “کانن” و “هیولت پاکارد” تکنولوژی حباب حرارتی را برای چاپگر جوهر افشان ارائه کردهاند . ترانزیستورهای خاصی در یک چاپگر حرارتی جوهرافشان وجود دارد که باعث ایجاد حرارت میشوند، به طوری که این حرارت باعث تبخیر جوهر شده تا حباب مورد نظر تشکیل شود. همزمان با گسترش حباب، مقداری از جوهر از افشانکها خارج میشود و بر روی کاغذ میریزد. زمانیکه حباب پخش شد، یک خلا باعث میشود که جوهر نشت بیشتری نداشته باشد. این نوع چاپگرها دارای ۳۰۰ تا ۶۰۰ افشانک ریز هستند و تمام آنها به صورت همزمان، قطراتی را بر روی سطح کاغذ قرار میدهند. در شکل زیر افشانکهای یک چاپگر با تکنولوژی حباب حرارتی، نشان داده شده است:

جریان الکتریسته در اثر فشار:
شرکت “اپسون” تکنولوژی جریان الکتریسته در اثر فشار ارائه کرده است . در این تکنولوژی از کریستالهای فشاری استفاده میشودکه برای هر افشانک از یک کریستال استفاده میشود (در پشت مخزن جوهر). کریستال همزمان با دریافت یک شارژ الکتریکی ضعیف، باعث ایجاد ارتعاش در مخزن جوهر شده و همین امر باعث میشود تا مقدار اندکی جوهر از افشانک خارج شود. زمانی که ارتعاش تمام شد، ارسال جوهر از طریق افشانکها هم متوقف میشود.
عملیات چاپ:
عملیات متفاوتی پس از فعال کردن گزینه “چاپ” در نرمافزارهای مربوطه، انجام خواهد شد، مانند:
۱- ارسال اطلاعات مورد نظر از طریق نرمافزار، برای درایور چاپگر
۲- ترجمه اطلاعات دریافتی توسط درایور، به طوری که برای چاپگر قابل فهم باشند. در این مرحله درایور بررسی خواهد کرد که آیا چاپگر برای عملیات چاپ آماده است یا خیر!
۳- اطلاعات مورد نظر توسط درایور از طریق پورت مربوطه در اختیار چاپگر قرار داده میشوند.
۴- چاپگر جوهرافشان اطلاعات ارسال شده توسط کامپیوتر را دریافت و بخشی از آنها را در یک بافر ذخیره میکند. اندازهی این حافظه میتواند، از ۵۱۲ کیلوبایت تا ۱۶ مگابایت باشد. مقدار این حاظفه، بستگی به نوع چاپگر دارد. به طوری که هر اندازه میزان بافر زیاد باشد، امکان استقرار چندین سند برای چاپ فراهم میشود.
۵- زمانی که چاپگر جوهرافشان برای مدت زمانی بیکار باشد، به صورت خودکار عملیات پاکسازی هد انجام میشود. پس از تمام شدن پاکسازی که به آن Clean Cycle گفته میشود، چاپگر برای چاپ درخواستهای جدید، آماده میشود.
۶- مدار کنترلکننده باعث فعال شدن موتور stepper برای تغذیه کاغذ میشود. در این حالت غلتکها حرکت میکنند و یک کاغذ از مخزن مربوطه (سینی و یا Feeder) درون چاپگر کشانده میشود.
۷- پس از تغذیه کاغذ و استقرار آن در محل مربوطه، موتور stepper با استفاده از تسمه، باعث حرکت دستگاه هد در طول صفحه میشود. حرکت گام به گام موتور stepper باعث تزریق جوهر از طریق افشانکها، در طول کاغذ میشود.
۸- در هر ایستگاه تزریق، قطرههای زیادی بر روی کاغذ قرار میگیرد.
۹- در انتهای هرفاز چاپگر جوهرافشان، کاغذ به میزان بسیار کمی (کسری از یک اینچ) به سمت جلو کشانده میشود.
۱۰- این فرآیند تا تکمیل چاپ تمام صفحه تکرار خواهد شد. همچنین مدت زمان تکمیل چاپ یک صفحه، در چاپگرهای جوهر افشان متفاوت است و از واحدی با نام PPM ( تعداد صفحه در دقیقه) برای مشخص کردن تعداد صفحات قابل چاپ در چاپگرها استفاده میشود. لازم است که بدانید، این مقدار متغیر است و به عوامل متفاوتی از جمله نوع چاپگر، سپاه سفید، رنگی و… بستگی دارد.
۱۱- پس از تمام شدن عملیات چاپ، هد چاپگر جوهرافشان، برای جلوگیری در مقابل حرکتهای تصادفی و آسیبهای احتمالی “پارک” میشود.

پرینترهای جوهرافشان به دو دسته چاپگرهای تماسی و چاپگرهای غیر تماسی تقسیم میشوند.پرینترهای تماسی در فرآیند خود و ایجاد خروجی، دارای دو نوع تکنولوژی هستند که در زیر به آنها اشاره میکنیم:
نقطه ماتریسی: چاپگرهای جوهرافشان ماتریسی از مجموعهای محدود پین، برای ضربه زدن به ریبونی که مرکب دارد، استفاده میشود. در این حالت بعد از ضربه زدن پین به ریبون، در نقطه تماس ریبون با کاغذ، اثری ثبت خواهد شد.
کاراکتری: چاپگرهای جوهرافشان کاراکتری، دارای یک “گردی” (گوی) و یا مجموعهای از میلههایی است که شامل کاراکترها (حروف و ارقام) برجسته و تصویری از دستگاه تایپ کامپیوتری است. این کاراکتر به یک ریبون جوهری، ضربه زده و باعث ثبت کاراکتر مورد نظر بر روی کاغذ میشود. این نوع چاپگر دارای سرعت و دقت لازم برای چاپ متن بوده و دارای محدودیتهای زیادی در رابطه با کاربردهای گرافیکی است.
چاپگرهای غیرتماسی
در این نوع چاپگرها، در زمان ایجاد خروجی تماسی با کاغذ برقرار نمیشود که چاپگرهای جوهرافشان هم در این گروه قرار دارند. این نوع چاپگرها، انواع متفاوتی دارند که در زیر به آنها اشاره شده است:
چاپگر جوهرافشان: این نوع چاپگرها از مجموعهای به نام “افشانک” برای پخش جوهر بر روی کاغذ استفاده میکنند.
چاپگر لیزری: این نوع چاپگرها با استفاده از جوهر (تونر)، الکتریسیته ساکن و حرارت باعث ایجاد خروجی مورد نظر بر روی کاغذ میشوند.